Pietnym aktom si dnes pripomenuli pamiatku obetí výbuchu vo VOP

02.03.2012 Prievidza

Nováky 2. marca (TASR) – Predseda Národnej rady SR Pavol Hrušovský, zástupcovia Ministerstva obrany SR, Ozbrojených síl SR, kancelárie prezidenta republiky a mesta Nováky si dnes položením vencov k pamätníku v mestskom parku v Novákoch uctili pamiatku ôsmich pracovníkov, ktorí presne pred piatimi rokmi, 2. marca 2007, zahynuli pri tragickom výbuchu munície vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) Nováky.

Vence, kvety a zapálené kahance k pamätníku, pri ktorom stála čestná stráž, položili i príbuzní zosnulých, ako aj bývalí spolupracovníci. Pamätník v centre Novák odhalili rok po tragédii. Sú na ňom vytesané mená obetí - Eleny Bitarovej, Petra Kalača, Márie Kováčovej, Jany Krajčovičovej, Jána Rybára, Emílie Stručkovej, Noriky Vačekovej a Jozefa Vidu. Bol medzi nimi aj Marek Prostinák, ktorý výbuch prežil s ťažkými zraneniami a doteraz je pripútaný na invalidný vozík.

Za obrovskú tragédiu označil výbuch munície vo VOP Nováky predseda parlamentu Hrušovský. V príhovore k pozostalým vyjadril úctu k obetiam, ale aj ich rodinám, ktoré dodnes prežívajú veľkú traumu a bolesť. „Na chybách v minulosti sa musíme poučiť, aby sa takéto tragédie neopakovali“, zdôraznil Hrušovský.

Hoci od tragédie uplynulo päť rokov, je to stále krátky čas na to, aby sme zabudli, povedal Jozef Kováč, ktorému pri výbuchu zahynula manželka. Avšak štvorica bývalých manažérov VOP a bezpečnostný technik, ktorí sú už dva roky obžalovaní z prečinu všeobecného ohrozenia, nie sú stále odsúdení. Z legislatívnych príčin sa pred súd postavia až koncom tohto mesiaca. Kováč ich označil za vrahov a v mene všetkých pozostalých vyslovil presvedčenie, že súd čoskoro vinníkov spravodlivo potrestá.
 

Vyberte región